
ARTICLE 2. To see what action the town will take with regard to the following 

questions relative to the Plainfield Zoning Ordinances, said changes being 

recommended by the Planning Board: 

 

Question 1. In order to provide enhanced guidance as to what types of businesses 

are likely to be approved the following addition is proposed for Section 3.5 

APPROVED BUSINESS PROJECT which currently reads  

 

3.5 APPROVED BUSINESS PROJECT  

Shall be a single business use or group of business uses which meet all 

the following requirements: 

 

Land Criteria: 

a)  The lot or lots proposed for development must conform to the 

minimum acreage requirements for the zone the land is located 

in.  Lots that do not conform to their zoning district's acreage, or 

frontage requirements cannot be permitted for an approved 

business project. 

 

b) The lot or lots proposed for development must have frontage on 

a state maintained highway.  

 

c) The proposed business or businesses must be directly accessed 

from a state maintained highway. 

   

d) Per Schedule A, in no case whether for a single business use or 

multiple business uses shall lot coverage with impervious 

surfaces exceed 20% of the lot area. 

 

Operational Criteria: 

a) The proposed use or uses must individually and collectively 

satisfy all the standards found in section 5.6 II. 

 

b) The ZBA in granting approval for either single or multiple uses, 

must find that both the physical and operational features of the 

proposed use(s) are compatible with the adjacent neighborhood. 

 



c) The applicant must effectively landscape and otherwise 

minimize the visual, olfactory, and auditory impact of the project 

on abutting properties, whether developed or undeveloped. If in 

the judgement of the ZBA, an applicant is unable to minimize 

these impacts to a level comparable to permitted uses in the 

zoning district the lot is located, the Board shall deny the project. 

 

d) For new construction the building setback for the proposed 

business project shall always conform to the yard dimensions for 

the zone the property is located in, however, the minimum 

distance from an abutting residence to the new construction shall 

be 100'. 

 

e) New buildings associated with a business project must be located 

a minimum of 30' from any town or state maintained roadway.  

Setbacks along roadways are to be measured from the edge of 

the road right of way. 

 

f) Lot line yard dimension areas (setbacks from lot lines) will be 

landscaped as to provide a visual vegetative buffer to adjacent 

properties.   

  

Joint Zoning Board of Adjustment and Planning Board meetings will be 

encouraged for Approved Business Project applications. 

 
 

Replace the above with the following 
 
Section 3.5 APRROVED BUSINESS PROJECT: Shall be a single business 

use or group of business uses that are, in the judgment of the Zoning Board, 

compatible with a residential use, the primary use throughout the town.  

Operational scale, hours of operation, traffic, light and noise generated from the 

proposed use will be considered when determining compatibility. While it is 

likely that these characteristics will be greater than a typical residential use, to be 

approved the proposed use must not be so intrusive as to materially change the 

enjoyment of residential uses. In addition, all Approved Business Projects must 

satisfy all of the following requirements:  

 



Land Criteria: 
a)  The lot or lots proposed for development must conform to the 

minimum acreage requirements for the zone the land is located 

in.  Lots that do not conform to their zoning district's acreage, or 

frontage requirements cannot be permitted for an approved 

business project. 

 

b) The lot or lots proposed for development must have frontage on 

a state maintained highway.  

 

c) As called out in the town’s Master Plan, the proposed business or 

businesses must be directly accessed from a state maintained 

highway. 

   

d) Per Schedule A, in no case whether for a single business use or 

multiple business uses shall lot coverage with impervious 

surfaces exceed 20% in the RR zone and 40% in the VR zone. 

 

 



Operational Criteria: 

a) The proposed use or uses must individually and collectively 

satisfy all the standards found in section 5.6 II. 

 

b) The ZBA in granting approval for either single or multiple uses, 

must find that both the physical and operational features of the 

proposed use(s) are compatible with the adjacent neighborhood. 

 

c) The applicant must effectively landscape and otherwise 

minimize the visual, olfactory, and auditory impact of the project 

on abutting properties, whether developed or undeveloped. If in 

the judgement of the ZBA, an applicant is unable to minimize 

these impacts to a level comparable to permitted uses in the 

zoning district the lot is located, the Board shall deny the project. 

 

d) For new construction the building setback for the proposed 

business project shall always conform to the yard dimensions for 

the zone the property is located in, however, the minimum 

distance from an abutting residence to the new construction shall 

be 100'. 

 

e) New buildings associated with a business project must be located 

a minimum of 30' from any town or state maintained roadway.  

Setbacks along roadways are to be measured from the edge of 

the road right of way. 

 

f) Lot line yard dimension areas (setbacks from lot lines) will be 

landscaped as to provide a visual vegetative buffer to adjacent 

properties.   

  

It shall be the responsibility of the applicant to demonstrate, through their 

application submittal, how the proposal meets both the specific and 

general criteria for an Approved Cottage Business special exception 

 

Joint Zoning Board of Adjustment and Planning Board meetings will be 

encouraged for Approved Business Project applications. 



 

Yes_____  No___ 

 

 

 
Question 2. In order to clarify the criteria for approving an Approved Cottage 

Business, the following change is proposed to Section 3.4 Approved Cottage 

Business which currently reads  

 

3.4 APPROVED COTTAGE BUSINESS  

Shall be a service, retail, or wholesale business which employs no more than 

seven workers other than the immediate family of the owner. By example, any 

activity permitted as a home occupation that expands to the point of requiring 

employees might seek permitting under this section.  

 

In any case an Approved Cottage Business must be located on or adjacent to 

property containing the business owner's residence. To be approved, when 

located on the same lot as the business owner's residence, the use must be 

incidental and accessory to the residential use. To be approved, when located on 

a separate lot, the proposed use's physical and operational features must be found 

by the ZBA to be compatible with the adjacent neighborhood. 

 

In determining when to apply for an "Approved Cottage Business" special 

exception, if the proposed use is more accurately described by another more 

specific special exception option the more specific option will be utilized. 

 

Replace the above with  
 

3.4 APPROVED COTTAGE BUSINESS  

An Approved Cottage Business shall be a service, retail, or wholesale business 

which is owned and operated by the property owner. Employees are allowed, but 

are limited to no more than the equivalent of five (5) full time workers other than 

the owner and his/her  immediate family living in the adjacent residence. No 

more than five workers, other than the owner and his/her immediate family on 

site at anytime. Each employee or independent contractor shall count toward the 

total number of workers. Any activity permitted as a home occupation that 

expands might seek permitting under this section. To approve a Cottage Business 

the Zoning Board must find the proposed use to be compatible with a residential 

use, the primary use throughout the town.  Operational scale, hours of operation, 

traffic, light and noise generated from the proposed use will be considered when 



determining compatibility. While it is likely that these characteristics will be 

greater than a typical residential use, to be approved the proposed use must not 

be so intrusive as to materially change the enjoyment of residential uses. For 

example, a professional office to be located in a barn like structure with parking 

in the back might well be approved while a large steel butler building to house a 

manufacturing facility would likely not be approved in a residential area. In all 

cases, the Approved Cottage Business must be located on or adjacent to property 

containing the business owner's primary residence. It shall be the responsibility 

of the applicant to demonstrate, in their application submittal, how the proposal 

meets both the specific and general criteria for an Approved Cottage Business 

special exception:  

 

In determining when to apply for an "Approved Cottage Business" special 

exception, if the proposed use is more accurately described by another more 

specific special exception option the more specific option will be utilized. 

 

 

Yes_____  No___ 
 

Question 3. To show Plainfield’s commitment to solar energy systems the 

following changes are proposed to section 3.18 which reads in part: 

 

3.18 SOLAR ENERGY SYSTEMS  
The town, through its policies and zoning ordinance in accordance with RSA 

672:1  III & 674:62-66, supports and encourages the development of alternative 

energy systems. However, like telecommunication towers and wind powered 

generating systems (WPGS) solar energy systems (SES) have the potential to 

impact other properties, including view sheds. Therefore, no building permit for a 

SES shall be issued without the project first having been granted a special 

exception by the Zoning Board of Adjustment unless the SES meets the 

following criteria: 

 

1) Roof top mounted or wall mounted system, in all zones, that does not 

extend beyond the exterior perimeter of the building on which the system 

is mounted and does not rise up more than 5' from the exterior surface of 

the roof.  

2) Ground mounted systems in the Rural Residential (RR), Rural 

Conservation I (RCI) and Rural Conservation II (RCII) zones that do not 

rise more than 14' from the ground measured from the surface of the 

existing grade to the top of collector at its highest point and are not more 

than 7kw in size.  
 

Proposed changes are to amend tracker style array maximum height from 

14’ to 18’ and to change the maximum array size that does not require 



Zoning Board review from 7Kw of output to 500 square feet of panels for 

fixed ground mounted arrays and 300 square feet  panels for tracker style 

arrays. 
 

As amended the new section will read: 

 

3.18 SOLAR ENERGY SYSTEMS  
The town, through its policies and zoning ordinance in accordance with RSA 

672:1  III & 674:62-66, supports and encourages the development of alternative 

energy systems. However, like telecommunication towers and wind powered 

generating systems (WPGS) solar energy systems (SES) have the potential to 

impact other properties, including view sheds. Therefore, no building permit for a 

SES shall be issued without the project first having been granted a special 

exception by the Zoning Board of Adjustment unless the SES meets the 

following criteria: 

 

1) Roof top mounted or wall mounted system, in all zones, that does not 

extend beyond the exterior perimeter of the building on which the system 

is mounted and does not rise up more than 5' from the exterior surface of 

the roof.  

 

2) Ground mounted systems in the Rural Residential (RR), Rural 

Conservation I (RCI) and Rural Conservation II (RCII) zones that do not 

rise more than 14' from the ground measured from the surface of the 

existing grade to the top of the collector at its highest point and the total 

area of the array panels is no larger than 500sq ft.   

 

3. Pole mounted tracking arrays in the Rural Residential (RR), Rural 

Conservation I (RCI) and Rural Conservation II (RCII) zones that do not 

rise more than 18' from the ground measured from the surface of the 

existing grade to the top of the collector at its highest point and the total 

area of the array panels is no larger than 300 sq ft.   

 

Yes_____  No___ 

 
 
 


